Yonetici / 2018-12-04

Peteklerin alti isinmiyor 
Petekler
Peteklerin yaridan asagisi neden isinmaz? 
Bu soruya tek bir dogru yaniti yok, kalorifer peteginin alti isinmamasi birkac farkli sebepten kaynaklaniyor olabilir. Bunlardan ilki radyatorlerin altinda pislik birikmesidir. Kaloriferin altinda biriken pislik sicak suyun rahatlikla akisina engel olur. Bir diger ihtimal ise kalorifer tesisatinda radyatorlere su tasiyan boruda tortu ve kirec birikmesi durumudur. Her iki senaryoda da peteklerinizin temizlenmesi icin bir usta cagirmalisiniz. 

Tum radyatorler duzgun bir sekilde isiniyor, ancak sadece bir petegin alti isinmiyorsa muhtemelen radyatorde hava birikmistir. Petegin havasini alarak isinip isinmadigini kontrol edebilirsiniz. Havasini aldiktan sonra bile petegin alti enlemesine isinmiyorsa muhtemelen radyatorlerin icinde tortu birikmistir ve usta cagirmaniz gerekir.  

Kombiye yakin olan veya tum radyatorler isinirken, son petek neden isinmaz diye dusunuyorsaniz bu durumun da bir cozumu var: reglaj ayari. Kombinin en yakininda konumlandirilmis olan peteklerin vanasindan bu islemi kendiniz de yapabilirsiniz.  

Petek reglaj ayari nasil yapilir?


Radyator Reglaj Ayari


Peteklerin alti isinmiyorsa genellikle tesisatta dolasan sicak su son petege gidene kadar ivme kaybetmektedir. Bu durumda uygulanan reglaj ayarinin mantigi cok basittir, kombiye en yakin petekte daha fazla sicak su dolastigi icin daha cok isinir. Kombiden uzaklastikca peteklerde sicak suyun dolasma suresi azalir ve boylece daha az isinir. 

Kombiye en yakin radyatorun ust vanasi tamamen acik konumda olsun, alt vanasini tamamen kapatin ve yarisina kadar acma yonunde cevirin. Sona dogru yaklastikca her bir petegin alt vanasi biraz daha acik olsun. Son petekte alt vana tamamen acik olsun.  

Bu adimlari uyguladiktan sonra bir sure bekledikten sonra radyator isitmiyor sorununuz cozulmus olacaktir.