Yonetici / 2020-11-04

Kombi Bakimi Neden onemli?

Isinma ihtiyacinin yani sira evinizdeki sicak suyu da saglayabilen kombilerin bakimi hem sizin guvenliginiz hem de kombinin daha uzun omurlu olabilmesi icin gerekli. Kombinizin bakimini duzenli olarak yaptirarak cihazinizda var olan ya da olmasi muhtemel arizalari erkenden ogrenebilir ve gerekli tamirati yaptirabilirsiniz.

Gelelim, “Kombi bakimi yapilmazsa ne olur?” sorusuna… Kombilerin bakimi duzenli yapilmadigi takdirde ne yazik ki gaz kacagi gibi olasi tehditlere acik hale gelebilirsiniz ve bunun yani sira kombinizden alacaginiz verim dusebilir. Kisacasi kombi bakimi hem maddi hem de manevi olarak guvende olmaniza yardimci olabilir.

Kombi Bakimi Nasil Yapilir?

Biliyorsunuz, kombi hayatimizi kolaylastiran bir cihaz; fakat bazi kombi sorunlari guvenliginizi ciddi anlamda tehdit edebilir. Bu nedenle kombi bakimi icin uzmanlardan yardim almak gerekiyor. Kombi markanizin yetkili servisi, kombi bakimi ve temizligi konusunda size yardimci olabilir.

Kombi bakimi sirasinda cihazin icerisindeki tozlarin temizliginden tesisattaki suyun radyatorlere ulasma sicakligina, kombi elektrik baglantisindan dogal gaz emisyon filtrelerine ve su basincina kadar pek cok sey kontrol edilir, incelenir. Bu incelemeler ve gerekli uygulamalar, guvenlik acisindan sadece uzmanlar tarafindan gerceklestirilmelidir. O nedenle herhangi bir uzmanliginiz yoksa kombi bakimi icin kollarinizi sivamamaniz gerektigini bir kez daha hatirlatmak isteriz.

Kombi Bakimi Ne Zaman Yapilir?

Kombi temizligi ve bakimi icin net bir tarih olmasa da bu islem icin kombinin en cok kullanildigi kis aylarinin oncesini degerlendirebilirsiniz. Kombinin kis modunu acmadan once eylul, ekim aylarini kombi bakimi icin tercih edebilirsiniz.

Peki, kombi bakimi ne kadar surede bir yapilmali? Kombinizin bakimini yilda bir kez duzenli olarak yaptirmak yeterli olacaktir. Tabii kombinizi kullandiginiz surecte, bakim yapilmis olsa bile herhangi bir sorunla karsilasirsaniz bu durumda da yetkili servisten yardim almayi ihmal etmemelisiniz.

Radyator Temizligi Neden onemli?

Kis aylarinda disaridayken bir an once evinize ulasmayi ve sicacik evinizin tadini cikarmayi istediginizi biliyoruz. Fakat soguk gunlerde isinma konusunda herhangi bir aksilikle karsilasmamak icin kombi bakimi kadar radyator yani kalorifer peteklerinin temizligi de onemli. Peki, radyator temizligi ne ise yarar?

Radyatorunuz, borularda dolasan sicak su yardimiyla evinizi isitir. Bu borularda tikaniklik olusturabilecek kirler ise radyatorden alacaginiz verimi dusurebilir. Dolayisiyla daha yuksek dogal gaz faturalariyla karsilasma gibi durumlar yasayabilirsiniz. Bu arada dogal gaz tasarrufunun hem butceniz hem de dogayi korumak adina oldukca onemli oldugunu biliyoruz. Dilerseniz dogal gaz tasarrufu yontemlerine goz atarak daha az enerji harcayabilirsiniz.

Radyator Temizligi Nasil Yapilir?

“Petek temizligi nasil yapilir?” sorusunun, yapilmasi gereken islemlere gore farkli cevaplari var. Ayrica bu islemlerin bazilarini evinizde kolaylikla kendiniz yapabileceginiz gibi bazi islemler icin yine uzmanlardan yardim almaniz gerekebilir. Simdi, radyator temizleme islemi hakkindaki onemli detaylari sizinle paylasalim.

  • Radyatorlerin Havasi Nasil Alinir?

Kombi acik oldugunda peteklerin ust bolumu soguk, alt bolumu sicaksa bu durum, radyatorlerin havasini almaniz gerektigi anlamina geliyor. Radyator bakiminin temellerinden olan bu islemi pratik bir sekilde kendiniz yapabilirsiniz.

oncelikle kombinizin kapali oldugundan emin olun. Ardindan radyatorun yaninda bulunan su tahliye vanasini, alt kismina bir kova koyduktan sonra tornavida yardimiyla acin. Bu sirada vanadan hava ve sicak su cikacaktir. Su akmaya basladiktan sonra vanayi yine tornavida ile kapatabilirsiniz. Bu islem sonrasinda kombide belirtilen su basinci seviyesi 1,5-2 bardan daha dusukse kombiye su ekleyin.

  • Radyator Borularinin Ici Nasil Temizlenir?

Kombiniz acik oldugunda peteklerin ust bolumu sicak, alt bolumu soguksa bu durum, radyatorlerin icinin temizlenmesi gerektigini belirtiyor. Temizleme islemini gerceklestirmesi icin uzmanlardan yardim alabilir ve ozel radyator temizleme sivisi sayesinde peteklerinizin temizlenmesini saglayabilirsiniz. Fakat isterseniz biraz zahmetli olsa da radyatorlerin icini temizleme uygulamasini kendiniz de yapabilirsiniz. Bu noktada biraz bilgiye ve deneyime ihtiyaciniz olacagini hatirlatmak isteriz. Peki, radyator bakimi nasil yapilir?

Kombinizi kapattiktan sonra banyonuzda ya da balkonunuzda bulunan tahliye vanasinda kirli suyu tahliye edin. Ardindan vanayi kapatarak radyatorlerinizi yerlerinden cikarin. Petekleri yerlerinden cikarmak icin isi ayari yapilan vanayi anahtarla acabilirsiniz. cikardiginiz petekleri, banyoda giris vanasindan tazyikli su vererek yikayin ve temiz su gelene kadar bu islemi yapmaya devam edin. Sonrasinda petekleri yerlerine monte edin. Eger kombide gosterilen su basinci seviyesi 1,5-2 bardan azsa kombiye su ekleyin.

Radyator Temizligi Ne Zaman Yapilir?

Kombi temizliginde oldugu gibi radyator temizliginde de net bir tarih yok, fakat kis oncesinde bu temizligi yaptirmaniz daha dogru olacaktir. Bu arada radyatorun ic temizliginin yani sira radyator izgaralarini disaridan supurge ve radyator fircasi ile temizlemek de verimliligi artirabilir. Tabii bu islemi yaparken radyatorlerinizin kapali oldugundan emin olmalisiniz.